In november 2024 hebben we FLOW RESIN Beton Ciré geïntroduceerd in onze webshop. Voorheen hadden we weinig ervaring met Beton Ciré, en onze kennis over deze afwerking voor vloeren en wanden was beperkt. Om dit product echt te leren kennen, hebben we intern een training georganiseerd. Onze collega Swen kreeg de taak om thuis een muur met FLOWRESIN Beton Ciré te behandelen. Benieuwd hoe dat ging? Hier lees je zijn verhaal!
De uitdaging: Zelf Beton Ciré aanbrengen
Laat ik beginnen met mezelf voor te stellen: ik ben Swen. Hoewel ik best handig ben, had ik nog nooit eerder met Beton Ciré gewerkt. Mijn doe-het-zelf vaardigheden zijn gemiddeld te noemen, maar ik had misschien een klein voordeel... Ik was namelijk betrokken bij de introductie van het product. Hierdoor had ik al veel gelezen, overlegd en geschreven over Beton Ciré. Maar nu was het tijd om de theorie in praktijk te brengen!
Stap 1: FLOWRESIN Beton Ciré Primer aanbrengen
De muur die ik onder handen nam, was van beton met een laag muurverf. De wand was nooit eerder gestuct of anders behandeld. Om een goede hechting te garanderen, heb ik de muur licht opgeschuurd.
De primer zelf was een dunne, transparante vloeistof. Dat maakte het lastig om precies te zien waar ik al geweest was. Vooral omdat ik de primer op een witte muur aanbracht, wat het extra moeilijk maakte. Desondanks ging het aanbrengen vrij eenvoudig en hoefde de primer niet perfect egaal te zijn. Kleine rolstrepen zie je later toch niet meer door het Beton Ciré.
Stap 2: De eerste laag Beton Ciré
Zoals je in onze pakketten kunt zien, breng je Beton Ciré aan in twee lagen. De eerste laag is wat dikker, de tweede dunner. Toen ik begon met het aanmaken van de Beton Ciré-mix, merkte ik direct dat het materiaal een stuk dikker was dan de primer. Dit had ik niet helemaal verwacht! Mijn schroefmachine had even moeite met het mengen, maar na wat geduld lukte het perfect.
Een belangrijke tip: mix de kleurstof goed door het beton. Liever iets te lang mengen dan te kort, zodat je een mooie, gelijkmatige kleur krijgt.
Het aanbrengen ging vlot. Ik gebruikte een plamuurmes om het materiaal secuur in de hoeken te krijgen en een pleistermes om het beton gelijkmatig over de muur te verdelen. Maar hier ging het mis... Ik werkte in verticale banen van boven naar beneden. Na het uitharden zag ik de aanzetten van mijn werk goed terug. Gelukkig vertelde een collega me dat je diagonaal moet smeren, vanuit de bovenhoek naar beneden. Deze fout maak jij dus niet meer! ????
Stap 3: De tweede laag Beton Ciré
Gelukkig kon ik de fouten van de eerste laag corrigeren met de tweede laag. Deze keer wist ik precies wat ik moest doen! De tweede laag was bovendien makkelijker aan te brengen, omdat je er een beetje water aan toevoegt. Dit maakt het Beton Ciré iets dunner en eenvoudiger te verwerken.
Stap 4: Aflakken en afwerken
Het aflakken ging soepel. Het mengen van het A- en B-component was eenvoudig, en omdat ik ervaring heb met schilderen, verliep dit onderdeel zonder problemen.
Eindoordeel: Zelf Beton Ciré aanbrengen
Na deze ervaring kan ik iedereen aanraden om zelf Beton Ciré aan te brengen! Het resultaat is prachtig, en ik vond het ook nog eens heel leuk om te doen. Mijn tip voor de volgende keer: ik ga de aansluitende wanden beter afplakken voor een strakkere afwerking. Nu werk ik de hoeken af met kit voor een nette afwerking, maar dat kan de volgende keer nóg strakker.
Zo, nu weet je hoe het is om zelf Beton Ciré aan te brengen. Waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak jouw muren ook bijzonder!