Veelgestelde vragen
1. Wat is vloercoating?
2. Wat is het verschil tussen vloercoating en een gietvloer?
3. Wat is epoxy?
4. Kan een epoxyvloer of PU gietvloer ook worden gecombineerd met vloerverwarming?
5. Hoe onderhoud ik mijn gietvloer?
6. Welke soorten gietvloeren zijn er?
7. Hoe lang gaat een gietvloer mee?
8. Wat zijn de voordelen van een PU gietvloer?
9. Wat is het verschil tussen een epoxy gietvloer en een PU gietvloer?
10. Kan iedereen een gietvloer of een vloercoating zelf aanbrengen?
11. Wat heb ik nodig om een gietvloer of een vloercoating aan te brengen?
12. Wat is het beste seizoen om een gietvloer of coating aan te brengen?
13. Zitten er handleidingen bij de producten?
14. Welke kleuren zijn er mogelijk?
15. Wat is de houdbaarheid van de 2-componenten?
16. Kan ik controleren of de vloer droog genoeg is voor het aanbrengen van coating?
17. Wanneer kan ik over de vloercoating lopen?
19. Hoe meng ik de 2-componentenproducten?
20. Wat is het verschil tussen de primers?
21. Waarom is het Primer Ultimizer B-component zo dik?
22. Zijn er ook transparante coatings te verkrijgen?
23. Hoe kan ik mijn gietvloer van een nieuwe toplaag voorzien?
24. Hoe kan ik mijn coating- of epoxyvloer van een nieuwe toplaag voorzien?
25. Kan ik een coating over mijn (sier)grindvloer aanbrengen?
26. Kan een vloerafwerking ook verkleuren?
27. Wat moet ik doen om een olievlek te verwijderen?
28. Ik heb gaten in mijn vloer. Waarmee kan ik die dichtmaken?
29. Hoeveel antislip heb ik nodig?
30. Hoe krijg ik epoxy van meubels af?
31. Wat is het verschil tussen de Epoxywinkel.nl vloercoating en die van de bouwmarkt?
32. Is het product tijdens de verwerking schadelijk voor de gezondheid?
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de klantenservice of bekijk onze instructievideo's.
1. Wat is vloercoating?
Een vloercoating is een ijzersterke 2-componenten verf op basis van epoxy. Het wordt veelal gebruik in de industrie, denk aan magazijnen, garages en fabrieken. De coating is slijtvast, bestand tegen vocht, chemicaliën, vuil en stof. Hierdoor blijft je vloer jarenlang mooi en is schoonmaken een stuk eenvoudiger.
Je kunt de coating bovendien ook in je woning toepassen. Met een extra laag PU Strong topcoat heeft het dezelfde uitstraling als een gietvloer.
Let op: als je ondergrond oneffenheden bevat, ga je dit terugzien in het eindresultaat. Heb je geen rechte ondergrond, maar een tegelvloer of een houten vloer? Dan moet deze juist zijn voorbewerkt voordat je een vloercoating aanbrengt.
2. Wat is het verschil tussen vloercoating en een gietvloer?
Vloercoating
Onze vloercoatings bestaan uit epoxy. Dit materiaal is hard, stug en niet flexibel. Het is bovendien slijtvast, goedkoop en daarmee geschikt voor grote oppervlaktes zoals magazijnen. Hoe dikker de epoxy of hoe meer lagen, des te sterker de vloer is en hoe meer je deze kunt belasten (zowel mechanisch als chemisch).
Polyurethaan gietvloer
Een PU gietvloer is, in tegenstelling tot een vloercoating, wel flexibel. Daarnaast oogt het luxer, loopt het comfortabel en is het duurder. Een PU gietvloer is daarom meer geschikt voor een ruimte in huis, zoals een woonkamer of keuken. Ook neemt het zijn omgevingswarmte aan en kun je het (effectief) combineren met vloerverwarming.
Door de flexibele aard van PU kun je deze niet hoog belasten met palletwagens of heftrucks.
3. Wat is epoxy?
Vloercoating bestaat uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en daarom zeer geschikt als ondergrond.
4. Kan een epoxyvloer of PU gietvloer ook worden gecombineerd met vloerverwarming?
Jazeker! Een gietvloer is zelfs ideaal om met vloerverwarming te combineren. Het voordeel is namelijk dat een gietvloer de warmte heel snel overneemt en je altijd warme voeten hebt!
De maximale watertemperatuur is 40 graden Celsius.
Tijdens het aanbrengen moet de vloerverwarming uitgeschakeld zijn tot 14 dagen na aanbreng. Daarna kan de vloer langzaam in stappen van 5 graden Celsius op de gewenste temperatuur gebracht worden.
5. Hoe onderhoud ik mijn gietvloer?
Doordat de gietvloer naadloos is, is deze gemakkelijk te onderhouden. Je kunt de vloer het best reinigen met een zachte bezem, stofzuiger of een lichtvochtige doek.
6. Welke soorten gietvloeren zijn er?
Wij hebben verschillende gietvloeren in ons assortiment. Zo kun je kiezen voor een PU gietvloer, een epoxy gietvloer, woonbeton of een troffelvloer.
Ontdek onze kant-en-klare vloerpakketten
7. Hoe lang gaat een gietvloer mee?
Een gietvloer gaat, mits je ‘m goed onderhoudt, zo’n 15 tot 20 jaar mee.
8. Wat zijn de voordelen van een PU gietvloer?
Dat een PU gietvloer populair is, is niet zomaar. Deze industriële, stijlvolle vloer ziet er namelijk niet alleen mooi uit, maar heeft ook veel praktische voordelen.
PU gietvloer is duurzaam
Wil je een vloer die jarenlang mooi blijft? Een PU gietvloer is duurzaam en daardoor een slimme keuze. Je hebt er lang plezier van!
Hygiënisch
Een PU gietvloer trekt geen stof of viezigheid aan en is volledig naadloos. Hierdoor zijn er dus geen gaten of kiertjes waarin stof kan ophopen. Dit maakt de vloer erg hygiënisch. Bovendien is deze gietvloer waterafstotend en geschikt voor mensen met een allergie of voor gezinnen met kinderen.
Makkelijk schoon te maken
Doordat een PU gietvloer stof en vuil afstoot, is deze ook gemakkelijk schoon te maken. Wil je de vloer reinigen? Doe dit dan met warm water en een dweil en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Wist je dat je zelfs rode wijn of koffievlekken kunt verwijderen van een PU gietvloer? Zorg er wel voor dat je de vloer zo snel mogelijk schoonmaakt wanneer je morst.
Comfortabel
Een PU gietvloer oogt stoer en strak, maar heeft eigenlijk juist een zacht karakter! Zo is deze vloer licht elastisch waardoor je er comfortabel overheen loopt. Bovendien neem de vloer de omgevingswarmte over, waardoor deze niet koud aanvoelt.
Geschikt voor vloerverwarming
Wil je altijd warme voetjes hebben? Combineer dan een PU gietvloer met vloerverwarming. Doordat de vloer de warmte vasthoudt, bespaar je bovendien op stookkosten.
Geluiddempend
Doordat een PU gietvloer licht elastisch is, is deze ook geluiddempend. Het is dus goed voor de akoestiek van je huis. Zeker wanneer je het vergelijkt met een houten vloer of een stenen vloer.
9. Wat is het verschil tussen een epoxy gietvloer en een PU gietvloer?
Het belangrijkste verschil tussen epoxy en polyurethaan zit hem in de hardheid. Epoxyvloeren zijn heel erg hard en daarom zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren heel geschikt, aangezien deze zachter zijn dan epoxyvloeren en bovendien elastisch. Door deze eigenschappen zijn PU gietvloeren beter bestand tegen krassen en geven ze meer loop- en wooncomfort.
10. Kan iedereen een gietvloer of een vloercoating zelf aanbrengen?
Dankzij onze handleidingen, heldere instructievideo’s en deskundig advies kan iedereen - die een beetje handig is - zelf een gietvloer of een vloercoating aanbrengen. Heb je al wat ervaring met het gebruik van een vlakspaan of kam dan zal het je wat gemakkelijker afgaan.
Bekijk handleidingen
11. Wat heb ik nodig om een gietvloer of een vloercoating aan te brengen?
Om het je nog makkelijker te maken, hebben we kant-en-klare pakketten samengesteld. Zo hoef je zelf enkel het oppervlakte op te meten en kun je zo een pakket bestellen dat daarop aansluit. Daarnaast hebben we ook gereedschapspakketten zodat je ook de tools hebt om direct aan de slag te gaan.
Zorg er zelf voor dat je het volgende ook in huis hebt:
✔ Een boormachine met een regelbaar toerental en een verfmengstaaf
✔ Per aan te brengen laag 1 roller en 1 kwast
✔ Een (bezem)steel om de roller aan vast te maken
✔ Emmers om de producten uit te verwerken
✔ Afplaktape, handschoenen en geschikte kleding
12. Wat is het beste seizoen om een gietvloer of coating aan te brengen?
Je kan gedurende het hele jaar een gietvloer of coating aanbrengen, als je maar rekening houdt met de temperatuur van de ruimte en de ondergrond. Het advies is minimaal 15 graden en maximaal 25 graden Celsius. Er is daarom niet één beste seizoen. Zolang je de temperatuur in de ruimte op peil houdt.
Bij extreem lage temperaturen kan het zijn dat de vloer een vertraagd uithardt en is het zelfs mogelijk dat de vloer stopt met uitharden. Bij zeer hoge temperaturen raden we ook af om de coating aan te brengen. Bij meer dan 25 graden Celsius is de verwerkingstijd juist weer te snel.
De luchtvochtigheid mag idealiter maximaal 85 procent bedragen. Bij een hoger percentage is het mogelijk dat een chemische reactie ontstaat waardoor in de coating belletjes kunnen ontstaan.
13. Zitten er handleidingen bij de producten?
Er staan gratis te downloaden handleidingen op onze site.
Ga naar handleidingen
14. Welke kleuren zijn er mogelijk?
Alle Sikkens- en RAL-kleuren zijn leverbaar. Het is mogelijk om vooraf een RAL-waaier bij ons te bestellen.
15. Wat is de houdbaarheid van de 2-componenten?
Je dient de A- en B-componenten vorstvrij, droog en koel te bewaren. Voor de meeste 2-componentenproducten geldt een houdbaarheidstermijn van ongeveer een jaar. Indien een verpakking is geopend, geldt er een beperkte houdbaarheid.
Met betrekking tot 1-componentenproducten op basis van polyurethaan geldt dat deze in een ongeopende verpakking tot een half jaar houdbaar zijn.
16. Kan ik controleren of de vloer droog genoeg is voor het aanbrengen van coating?
Je kan een vochtmeter gebruiken. De ondergrond moet minder dan 2,5 procent vocht bevatten. Een andere mogelijkheid is het gebruik van doorzichtig plastic folie. Breng dit op de donkerste plek aan op de vloer. De randen dienen afgeplakt te worden. Is het plastic na 24 uur droog aan de onderkant? Dan kunnen de werkzaamheden beginnen.
17. Wanneer kan ik over de vloercoating lopen?
De vloer is na 18 uur beloopbaar. Let op de gevoeligheid voor krassen en beschadigingen. De uithardtijd van een 2-componentenproduct ligt bij een temperatuur van de ondergrond van 20 graden Celsius op 72 uur. Na 72 uur is de vloer ook mechanisch belastbaar. Pas na 7 dagen is de vloer chemische belastbaar. Let op: niet alle chemicaliën zijn toegestaan.
18. In welke staat moet de vloer zijn voor het aanbrengen van een coating?
De vloer dient vetvrij, droog en schoon te zijn. Als er sprake is van losse delen dien je deze te verwijderen of te herstellen.
19. Hoe meng ik de 2-componentenproducten?
Gebruik een mengstaaf op je boormachine. Na het mengen dient er een homogene inhoud te ontstaan. De producten horen minimaal 2 minuten met elkaar gemengd te worden.
20. Wat is het verschil tussen de primers?
De Primer Ultimizer is op waterbasis waardoor deze makkelijker aan te brengen is. Wij raden overigens altijd een primer aan. Dit zorgt voor een optimale hechting waardoor de vloer langer mee gaat.
De Primer X300 is een transparante, 2-componenten epoxyhars met een breed toepassingsgebied. Geschikt als primer onder vloercoatings, gietvloeren en op mineralen ondergronden zoals beton, cement of anhydriet.
21. Waarom is het Primer Ultimizer B-component zo dik?
Nadat je componenten A en B hebt gemixt, kan je tot maximaal 1:1 water toevoegen. Dit maakt het product zeer betaalbaar.
22. Zijn er ook transparante coatings te verkrijgen?
Wij hebben meerdere transparante systemen te koop:
1e systeem:
- 1e laag Epoxy Vloercoating TR
- 2e laag Epoxy Vloercoating TR
- 3e laag PU Aqua Topcoat 2K (optioneel)
2e systeem:
- 1e laag Primer Ultimizer
- 2e laag Primer Ultimizer
Aan de slag met vloercoating
23. Hoe kan ik mijn gietvloer van een nieuwe toplaag voorzien?
Als eerst dien je de huidige vloer te polijsten. Daarna zorg je dat de vloer goed ontvet en schoon is. Breng als eerst een laag Primer Ultimizer aan, waarna de vloer aftopt met de PU Strong Topcoat (color).
24. Hoe kan ik mijn coating- of epoxyvloer van een nieuwe toplaag voorzien?
Als eerst dien je de huidige vloer te polijsten. Daarna zorg je dat de vloer goed ontvet en schoon is. Breng als eerst een laag Primer Ultimizer aan, waarna de vloer aftopt met de EP Vloercoating HQ.25. Kan ik een coating over mijn (sier)grindvloer aanbrengen?
Als eerst dien je de huidige vloer te diamantschuren. Daarna zorg je dat de vloer goed ontvet en schoon is. Breng als eerst een laag Primer Ultimizer aan, waarna de vloer aftopt met de EP Vloercoating HQ.
26. Kan een vloerafwerking ook verkleuren?
Kunststofvloeren op basis van epoxy en aromatisch polyurethaan geldt dat er op termijn sprake zal zijn van een lichte verkleuring. Indien verkleuring absoluut niet gewenst is gebruik je een topcoating op basis van alifatische polyurethaan. Deze topcoating is namelijk voorzien van een UV-filter tegen verkleuring. Een extra voordeel is dat deze topcoating de kunststofvloer nog bestendiger maakt tegen krassen.
27. Wat moet ik doen om een olievlek te verwijderen?
Kattenbakkorrels, of andere middelen die olievlekken verwijderen zoals aceton. We adviseren om de grond hierna zeer goed te schuren (stralen/diamantschuren).
28. Ik heb gaten in mijn vloer. Waarmee kan ik die dichtmaken?
Je kan hiervoor epoxymortel gebruiken, zoals epoxy reparatiemortel. We raden cementgebonden producten of egaline af voor kleine reparaties. Bij kleine scheurtjes maak je gebruik van een plamuur.
29. Hoeveel antislip heb ik nodig?
Dit reken je zelf gemakkelijk uit. De antislip dient 3% van het gewicht van je laatste laag te zijn.
30. Hoe krijg ik epoxy van meubels af?
We adviseren aceton en een schildersmes. Doe dit met voorzorg zodat je de onderlaag niet aantast.
31. Wat is het verschil tussen de epoxy vloercoating van Epoxywinkel.nl en die van de bouwmarkt?
Bouwmarkt:
- Water gedragen
- Dun
- 30% uit water
- 1/3 van de dikte van de aangebrachte laag zal verloren gaan over tijd.
Epoxywinkel.nl:
- Oplosmiddelvrij
- Laagdikte blijft in stand
- Gemmideld langere levensduur
- Gebruikt bij professionele toepassing: werkplaatsen, garages, vloeistofdichte vloeren, testruimten bij TNO en in magazijnen.
32. Is het product tijdens de verwerking schadelijk voor de gezondheid?
We adviseren een veiligheidsbril & handschoenen. Irritatie kan ontstaan als het in aanraking komt met huid.
De producten die aangeboden worden bevatten vrijwel alleen oplosvrije middelen. Deze middelen zijn bij normale verwerking niet schadelijk voor je gezondheid. Bij het aanbrengen van de systemen hoef je geen koolstofmasker te dragen. Je ruikt wel een specifieke geur, maar dat is het gevolg van de toevoeging van hulpstoffen. Bij aanraking met de ogen of huid kan het gaan irriteren.