Veelvoorkomende epoxy problemen en oplossingen

Epoxy problemen en oplossingen
21 augustus 2024

Werken met epoxy kan leuk zijn, maar soms loop je tegen problemen aan die je project kunnen verpesten. Geen zorgen, dit gebeurt de beste en meestal zijn de oplossingen vrij simpel. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende problemen bij gebruik van epoxy en hoe je ze kunt aanpakken.

Luchtbellen in epoxy

Luchtbellen in je epoxy giethars kunnen irritant zijn, maar gelukkig zijn er een paar handige trucjes om ze weg te krijgen. Zodra je merkt dat er luchtbellen ontstaan tijdens het aanbrengen van de epoxy, pak je een ontluchtingsroller en rol je ze er voorzichtig uit. Als de epoxy nog nat is, kun je ook een föhn of een gasbrander op een lage stand gebruiken; de warmte zorgt ervoor dat de luchtbellen naar het oppervlak komen en verdwijnen. Werk rustig en gelijkmatig om te voorkomen dat je de epoxy beschadigt. Als je na het uitharden nog steeds luchtbellen ziet, kun je ze voorzichtig uitsnijden en de plekken opnieuw vullen en schuren voor een gladde afwerking. Om luchtbellen in de toekomst te vermijden, meng en giet de epoxy langzaam en zorg dat de ondergrond schoon en goed voorbereid is.

Verkleuring en aanslag in epoxy

Een ander veelvoorkomend probleem is witte aanslag op de epoxy, ook wel amineblush genoemd. Dit gebeurt wanneer de epoxy nog niet volledig is uitgehard en in contact komt met vocht. Dit komt vaak voor bij toepassingen in vochtige omgevingen, zoals aquariums.

Oorzaken van amineblush

  • Niet goed gemengd: Als de epoxy niet goed gemengd is, kan er amineblush ontstaan bij contact met vocht. Dit is moeilijk te herstellen en meestal moet je de niet goed gemengde laag verwijderen.
  • Niet lang genoeg uitgehard: Voor toepassingen in vochtige omstandigheden moet de epoxy minstens 5 dagen uitharden bij een temperatuur van ongeveer 21 graden. Houd er rekening mee dat de temperatuur 's nachts kan dalen, wat de uitharding vertraagt.

Je kunt amineblush verwijderen met een schuurspons of borstel en azijnzuur. Na langere tijd kan er ook witte aanslag door kalkaanslag ontstaan. Dit kun je verwijderen met een kalkaanslagverwijderaar.

Kleverige plek in epoxy

Als de epoxy giethars na uitharding kleverige plekken heeft, is dit vaak het gevolg van slecht mengen. Meng de hars en harder minstens een minuut goed door elkaar en schraap hierbij over de bodem en zijkanten van de mengbeker. Om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is, kun je het mengsel overschenken in een nieuwe beker.

Zijn er toch kleverige plekken in je werk? Breng dan een volgende, goed gemengde laag epoxy aan.

Epoxy wordt niet hard

Een van de grootste frustraties is als je epoxy niet uithardt. Dit kan door een paar dingen komen:

Type epoxy

Er zijn verschillende soorten epoxy die allemaal hun eigen uithardingstijd hebben. Zo kan een universele epoxy al na 16-30 uur uitharden, terwijl een giethars voor grote gietingen soms wel 7-14 dagen nodig hebben.

Als je epoxy niet goed uithardt, moet je de laag zo goed mogelijk verwijderen en een nieuwe laag aanbrengen.

Temperatuur

De temperatuur van de ruimte waar je werkt, heeft een grote invloed op hoe snel epoxy uithardt. Bij kamertemperatuur gaat dit normaal, maar bij lagere temperaturen duurt het langer en bij hogere temperaturen gaat het sneller. Als je epoxy na de aangegeven tijd nog steeds kleverig is, kun je proberen de ruimte te verwarmen met een kacheltje.

Mengverhoudingen

Epoxy bestaat uit twee delen: hars en harder. Deze moeten in de juiste verhouding gemengd worden. Dat is meestal aangegeven op de verpakking. Te veel of te weinig harder toevoegen om de uitharding te versnellen of vertragen werkt niet en zorgt ervoor dat de epoxy niet goed uithardt. Meet altijd nauwkeurig af op gewicht of volume zoals aangegeven.

Epoxy is heet bij uitharden

Epoxy giethars is exothermisch, wat betekent dat het warmte produceert tijdens het uithardingsproces. Hoe groter het volume, hoe meer warmte er vrijkomt. Universele epoxy’s produceren meer warmte dan gietharsen en moeten daarom in dunne lagen worden aangebracht.

Gietharsen voor grote gietingen zijn zo geformuleerd dat ze minder warmte genereren, waardoor ze in dikkere lagen tot wel 10 centimeter kunnen worden gegoten. Na het mengen kun je de epoxy overgieten in een verfbak om de warmteontwikkeling te verminderen en de verwerkingstijd te verlengen.

Voor elk probleem een oplossing

Epoxy kan soms uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je de meeste problemen voorkomen of oplossen. Volg altijd de handleiding en werk nauwkeurig. Succes met je epoxyprojecten!

loader
Bezig met laden...