Wil je een gietvloer combineren met vloerverwarming? Dat is een onwijs goed idee! Omdat een gietvloer dun is en zich snel aanpast aan de omgevingstemperatuur, zal de ruimte snel verwarmen. Vloerverwarming is, wanneer gecombineerd met een gietvloer, een erg energiezuinige manier van verwarmen. Daarbij komen ook de voordelen dat de vloer qua temperatuur aangenaam aanvoelt en dat er geen radiatoren in de ruimte te zien zijn. De verwarming zit netjes weggewerkt onder de naadloze vloer. Het is echter wel belangrijk om een opstook- en afkoelprotocol te volgen als vloerverwarming met een gietvloer gecombineerd wordt. Zo heb je een strakke uitstraling, maar zit je er wel altijd warmpjes bij. Wij vertellen je welke voordelen er nog meer zijn.
Welke gietvloer is geschikt voor vloerverwarming?
Niet elke gietvloer is geschikt voor vloerverwarming. Houd daarom rekening met het volgende:
- Een PU gietvloer met vloerverwarming
Een PU gietvloer is gemaakt van polyurethaan en zien we meestal terug in woningen. Deze vloer is geschikt voor alle ruimtes in huis en past perfect bij een strak of industrieel interieur. Doordat het materiaal licht elastisch is, is de vloer bestand wisselingen in temperatuur en zal niet gaan scheuren. Dat maakt een PU gietvloer perfect voor vloerverwarming!
- Een epoxy gietvloer
Een epoxy gietvloer is een ijzersterke vloer die voornamelijk wordt gebruikt in industriële ruimtes en garages. Epoxy kan echter minimaal krimp- en uitzetsspanningen opvangen, waardoor deze vloer wel snel scheurtjes zal krijgen. Het is daarom geen goed idee om een epoxy gietvloer met vloerverwarming te combineren.
Goede geleiding van warmte
Doordat een gietvloer dun is, wordt de oppervlakte van de vloer snel verwarmd. De omgeving neemt de warmte op en voelt zo behaaglijk aan. De ruimte is snel warm, waardoor je weinig energie verliest. Een gietvloer met vloerverwarming verwarmt dus effectief en zo bespaar je op stookkosten. Ideaal!
Vloerverwarming als hoofdverwarming
Wil je een gietvloer met vloerverwarming combineren? Dan kun je het systeem ook goed gebruiken als hoofdverwarming voor je huis. Vloerverwarming bevordert bovendien de luchtcirculatie en de luchtvochtigheid en zorgt ervoor dat huisstofmijt geen kans krijgt.
3 voordelen van een gietvloer met vloerverwarming
1. Warm en comfortabel
Een PU gietvloer loopt dankzij de egale structuur en het licht elastische karakter comfortabel. Wil je dit comfort versterken? Kies dan voor vloerverwarming, waardoor je altijd warme voeten hebt!
2. Bespaar op stookkosten
Een gietvloer houdt de warmte goed vast waardoor je minder hoeft te stoken. En dat zie je terug in je portemonnee!
3. Strak interieur
Een gietvloer is van zichzelf natuurlijk al strak, maar je kan deze look extra benadrukken door een gietvloer te combineren met vloerverwarming. Radiatoren zijn op deze manier namelijk niet meer nodig.
Opstook- en afkoelprotocol van vloerverwarming bij een nieuwe gietvloer
Voordat de gietvloer kan worden aangebracht over de dekvloer, is het belangrijk om ons opstook- en afkoelprotocol te volgen om scheuren in de dekvloer te voorkomen. Dit protocol is zowel van toepassing op vloerverwarming en bij woningen waarbij de warmwaterleiding 25 minimeter of nog dichter onder de dekvloer ligt.
Goed om te weten:
- De ondervloer moet voordat de dekvloer aangebracht wordt volledig ingedroogd zijn. Dit duurt ongeveer 28 dagen. Alleen een vloer van calciumsulfaat kan eerder gereed zijn.
- Het opstook- en afkoelprotocol gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie en niet van een eventuele thermostaattemperatuur in de betreffende ruimte.
- Laat de watertemperatuur nooit hoger oplopen dat 40 graden Celsius. Dit is in principe niet nodig in een woning, maar sommige installaties kunnen dit wel. Dit kan echter voor scheuren in de vloer zorgen. Onze tip is dus, doe het niet.
- Scheuren in de vloer ontstaan meestal bij het afkoelen. Onderschat dit daarom niet en volg ook de stappen bij het afkoelen goed op.
- Voer het protocol meerdere keren uit voordat de gietvloer wordt aangebracht.
- Ben je niet de eindgebruiker van de vloer? Zorg dat de eindgebruiker dan ook op de hoogte is van het protocol want deze moet ook na langdurige stilstand van de vloerverwarming worden uitgevoerd.
Het opstook- en afkoelprotocol
Start met een watertemperatuur die 5 °C hoger is dan de omgevingstemperatuur van de betreffende ruimte. De watertemperatuur lees je af op de verwarmingsinstallatie.
Verhoog de watertemperatuur iedere 24 uur (of langer) met 5 °C, net zolang tot de praktisch maximale watertemperatuur van 40 °C is bereikt.
Houd de maximum watertemperatuur minimaal 24 uur stabiel op 40 °C.
Verlaag daarna de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 °C, net zolang tot de starttemperatuur weer is bereikt.
Steeds vaker komt het voor dat een vloerverwarmingssysteem ook kan koelen. Bij een dergelijk systeem is het belangrijk (zeker ’s zomers bij hoge temperaturen) dat de afkoelcyclus wordt doorgezet totdat de minimale temperatuur op de verwarmings- en koelunit 15 °C bedraagt.
Voorbeeld van de cyclus
Zo kan een cyclus eruit zien. We gaan hierbij uit van een omgevingstemperatuur van 15°C.
Opstookprotocol
dag 1: watertemperatuur 20 °C
dag 2: 25 °C
dag 3: 30 °C
dag 4: 35 °C
dag 5: 40 °C
dag 6: 40 °C
Afkoelprotocol
dag 7: 35 °C
dag 8: 30 °C
dag 9: 25 °C
dag 10: 20 °C
dag 11: herhalen of beëindigen
Bij voorkeur voer je deze procedure meerdere keren uit.