Heb je een polyester boot? Dan is osmose is onvermijdelijk. Ernstige osmose vorming in het laminaat van je boot kan voor delaminatie zorgen. Hierdoor wordt de sterkte van de romp minder. Wanneer je een polyester boot met osmose op tijd behandelt, behoud je de sterkte van de boot.
Wij geven je tips en leggen je uit hoe je osmose het best kunt behandelen en voorkomen.
Wat is osmose?
Osmose is een reactie die ontstaat wanneer water, een in water oplosbare stof en de gelcoat of het verfsysteem van je boot in aanraking met elkaar komen. Het water zal langzaam door de gelcoat en de lagen daarachter binnendringen. Na verloop van tijd kan dit in een holte blijven hangen waardoor een chemische reactie ontstaat: dit noem je hydrolyse.
De hydrolyse veroorzaakt een steeds groter wordende druk in de holte waardoor er een blaasje ontstaat. Op een gegeven moment knapt deze en verschijnt er een scheurtje in je boot. Het onderliggende laminaat zal het water opzuigen. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Vaststellen of jouw polyester boot osmose bevat
Osmose is gemakkelijk te herkennen aan de eerder genoemde blaasjes. Een blaas kan in grootte verschillen. De minst erge variant is zogeheten wiking. Dit zijn kleine blaasjes op het onderwaterschip, meestal ter hoogte van de waterlijn.
Als je een blaasje openkrabt komt er - soms plakkerig - vocht uit met een zure geur. Bij ernstige osmose zal het polyesterlaminaat van je boot aangetast zijn en kan er sprake zijn van delaminatie. In dat geval zijn de blazen opengebarsten en komen er hele lagen polyester los.
Osmose op polyester boot verwijderen
Nu je weet hoe je osmose kan herkennen, kun je ook vaststellen of jouw polyester boot osmose bevat.
Benodigdheden
✔ Epoxy giethars UV traag
✔ Epoxy giethars transparant
✔ Epoxy plamuur
✔ Keperweefsel
✔ Aceton
✔ Handschoenen
✔ Roller
✔ Rolbeugel
✔ Mengbekers
✔ Mengspatel
✔ Ontluchtingsroller
✔ Tercoo straler met afstandhouder en stofkap
✔ Keukenweegschaal
Stap 1: gelcoat verwijderen
Een polyester boot met osmose? De eerste stap is het verwijderen van de gelcoat. Dit kun je het best doen met een Tercoo roterende straler met afstandhouder en stofkap.
Stap 2: polyester laminaat reinigen en drogen
Heb je de gelcoat verwijderd? Maak dan het laminaat grondig schoon met water. Laat het vervolgens een aantal weken drogen, bijvoorbeeld in de winter. Dit is een periode waarin je de boot toch niet gebruikt. Zo kan deze een lange tijd uit het water blijven. Want: hoe droger het oppervlak, hoe beter!
Stap 3: je boot plamuren
Als je het laminaat een aantal weken hebt laten drogen, kun je de romp strak maken met epoxy plamuur. Maak het oppervlak daarna schoon met aceton.
Stap 4: aanbrengen keperweefsel met epoxy
Schakel hulp in als je het keperweefsel aan gaat brengen; dit kun je namelijk het best doen met meerdere personen. Zo knipt iemand het weefsel en brengt dit aan op de boot, terwijl een ander epoxy over de romp rolt. Zorg dat je tijdens het werken met epoxy altijd handschoenen draagt. Ontlucht het laminaat hierna met een ontluchtingsroller.
Laat de stukken keperweefsel telkens zo’n 2 cm overlappen en werk werk achter naar voren.
Stap 5: epoxy coating aanbrengen
Zie je na het uitharden nog blaasjes? Prik deze dan open en maak ze weer dicht met epoxy plamuur.
Begin met met het schoonmaken van de romp. Hiervoor kun je het best aceton gebruiken. Vervolgens ga je aan de slag met het aanbrengen van de epoxy coating met een roller. Hierdoor pak je het onderliggende laminaat goed in en kan er geen water meer door.
Stap 6: bescherm je polyester boot tegen osmose
Je boot is nu osmose bestendig. Toch is er nog een laatste stap om je polyester boot te beschermen tegen osmose. Zo zorgt zelfslijpende antifouling of harde antifouling voor een aangroeiwerende coating.