Vloercoating aanbrengen? Zo bereid je de ondergrond voor

ondergrond voorbereiden vloercoating
21 februari 2020

Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van de coating, is het belangrijk dat de ondergrond in de juiste staat verkeert. Als dat niet het geval is, kan de coating niet goed hechten aan de ondervloer, of zullen er oneffenheden in het eindresultaat te zien zijn. Dat wil je uiteraard voorkomen. Het is niet ingewikkeld om de ondervloer klaar te maken. Maar het is niet alleen de ondervloer die in de perfecte staat moet zijn, ook de ruimte zelf moet aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen gelden voor al onze naadloze vloersystemen.

 

In welke staat moet de ondervloer verkeren voor het aanbrengen van een coating?

 

Vetvrij


Het is belangrijk dat de ondervloer vetvrij is, want anders hecht de coating niet goed aan de vloer. Dat betekent niet alleen dat de vloer schoon moet zijn. Sommige vloeren zijn namelijk bewerkt met olie en dat kan je niet verwijderen door de vloer met een dweil schoon te maken. In dat geval zal de vloer eerst ontvet moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld met aceton. Als het gaat om een betonvloer of een dekvloer van cement, die met olie is voorbewerkt, dan raden we het gebruik van aceton af. Zo'n ondervloer zal machinaal moeten worden bewerkt. Dat kan door de vloer intensief te schuren, te slijpen of door de vloer te kogelstralen.

 

Droog


De ondervloer moet ten aller tijden droog zijn. Als de ondervloer nog vochtig is, zal de coating niet goed, of helemaal niet uitharden. Het is belangrijk om dit na te kijken als de ondervloer nog recent gelegd is. Of als deze recentelijk is schoongemaakt met water, of als er een lekkage is geweest. Met het blote oog is het moeilijk te zeggen of de ondervloer droog genoeg is. Gebruik daarom een vochtmeter. De ondervloer moet minder dan 2,5% vocht bevatten. 

Heb je geen vochtmeter? Dan kan je doorzichtig plastic folie aanbrengen op de vloer, waarbij je de randen afplakt. Kies altijd de donkerste plek op de vloer, omdat deze het vochtigst is. Laat het plastic 24 uur op de grond geplakt zitten. Is de onderkant van het plastic na 24 nog droog? Dan is de ondervloer droog genoeg en kan je de coating gaan aanbrengen. Als er sprake is van drukkend water in de vloer raden wij het af om een coating te plaatsen. Het water zal ervoor zorgen dat de coating loskomt, of gaat blaren.

 

Schoon


Als alle voorbereidingen hebben plaatsgevonden kan het zijn dat door het schuren of andere werkzaamheden er nog wat stof op de vloer ligt. Dit dient met een stofzuiger te worden verwijderd. Alles wat nog aan vuil op de vloer aanwezig is, kan je anders mogelijk terugzien in het eindresultaat.

 

Geen losse delen


Losse delen in de vloer zullen verwijderd moeten worden, of weer volledig vastgemaakt. Je kan hiervoor epoxy plamuur of epoxy reparatiemortel gebruiken.

 

De juiste temperatuur


Een coating kan het gehele jaar door worden aangebracht. Maar het is wel belangrijk dat de ondervloer en de ruimte de juiste temperatuur hebben. Als het te koud of te warm is zal de vloer te langzaam of juist te snel drogen. Ons advies is een kamertemperatuur tussen de 15 en 24 graden Celsius. 

Bij temperaturen onder de 15 graden kan het erg lang duren voordat de vloer volledig uitgehard is. Bij extreem lage temperaturen is het zelfs mogelijk dat de vloer helemaal niet uithardt.

Bij hoge temperaturen zal de vloer juist te snel drogen. Bewaar de coatingproducten op en droge en koele plaats met een temperatuur van onder de 25 graden Celsius. Als de temperatuur hoger is kan je het product minder lang bewaren.

 

De juiste luchtvochtigheid


De luchtvochtigheid in de ruimte mag niet te hoog zijn, maximaal 85%. Als de luchtvochtigheid hoger is kan er een chemische reactie ontstaan waardoor er belletjes in de coating kunnen ontstaan.



Aan de slag met vloercoating

loader
Bezig met laden...