Bootonderhoud
Bootonderhoud
Bij Epoxywinkel.nl vind je een breed assortiment aan producten voor het onderhouden van je boot. Van een beschermende bootlak tot epoxy, polyester en glasvezels voor bootreparatie.
Wil je graag meer informatie over bootonderhoud? Neem dan eens een kijkje bij al onze bootonderhoud-blogs.
Alle benodigdheden voor de doe-het-zelver | |
Uitsluitend A-merken | |
Binnen enkele dagen in huis | |
Bekijk onze adviespagina voor tips |
Producten 41-60 van 85
Bootonderhoud: repareren van schade
Heeft je schip schade? Je kan je boot zowel met polyester als epoxy repareren. Wij leggen je uit wat het verschil is tussen deze twee.
Repareren met polyester
Als je een polyester boot hebt, raden we je aan om deze te repareren met polyester. Het is gemakkelijk te verwerken en goedkoop. Je kan het bovendien in combinatie met glasvezels gebruiken voor extra stevigheid. Hierbij is het wel belangrijk om het laminaat luchtvrij te maken om osmose te voorkomen. Dit doe je met behulp van een ontluchtingsroller.
Repareren met epoxy
Epoxy is een twee componenten hars en is geschikt voor het repareren van je boot. Zo kun je het onder andere gebruiken voor het egaliseren van de romp.
- Epoxy hecht op bijna alle ondergronden
- Het is een duurzaam
- Beschermt je boot tegen osmose
Een goede afwerking met bootlak
Wij hebben verschillende soorten en kleuren bootlak in ons assortiment. Zo is DD lak een bootlak die je kan gebruiken voor alles wat boven de waterlijn zit. Je geeft met deze verf niet alleen je boot een kleurtje, maar er zijn meer voordelen: ✔ Beschermt je boot tegen chemicaliën ✔ Hoge krasvastheid ✔ Hecht goed ✔ Geschikt voor bijna alle ondergronden ✔ Gemakkelijk aan te brengen ✔ Kleur- en glansbehoud ✔ Kies voor een UV-beschermende lak
Ga naar bootlakBoot lamineren met glasvezels
Voor het versterken van epoxy of polyesterhars kun je gebruik maken van glasvezels. Dit noem je lamineren. Je brengt dan verschillende lagen glasweefsels aan en doordrenkt deze met de epoxy of polyester. Zo creëer je een versterkingsmateriaal.
Verschillende soorten glasvezels
Epoxywinkel heeft verschillende soorten glasvezels in het assortiment. Zo is er voor elke klus wel een passend materiaal.
Glasvezel:
Glasvezel wordt het meest gebruikt als versterkingsmateriaal. Dit hecht namelijk goed in combinatie met polyester en epoxy.
Glasvezelmat:
Een glasvezelmat is gemaakt van korte vezels. De binder, waardoor de mat bij elkaar blijft, lost op zodra je het verwerkt met polyesterhars. Hierdoor wordt de mat zacht en verwerkbaar.
Glasweefselband:
Een glasweefselband heeft een smalle breedte en is daardoor onder andere ideaal voor het versterken van hoekverbindingen.
Glasweefsel:
Glasweefsel is een fijn weefsel en bestaat uit dunne glasweefsel. Door de weefkant is er minder afwerking nodig aan het laminaat.
Alle glasvezels en glasweefselsJe boot onderhouden met plamuur
Voor het repareren van je boot kun je zowel epoxy plamuur als polyester plamuur gebruiken. Wij leggen je kort de verschillen uit.
Polyester plamuur
Polyester producten kun je het best repareren met polyester plamuur. Denk aan: boten, douchebakken en meer.
- Polyester plamuur droogt snel
- Het is goed schuurbaar
- Geschikt voor diverse ondergronden zoals cement, beton, polyester en staal
Epoxy plamuur
Van epoxy plamuur tot epoxy fijnplamuur: bij Epoxywinkel.nl vind je verschillende soorten plamuren voor het onderhouden van je boot.
- Epoxy plamuur hecht goed aan hout
- Epoxy is licht elastisch en beweegt mee met hout. Er zullen hierdoor geen scheuren ontstaan.
- Epoxy is makkelijk bewerkbaar en schuurbaar
Kies voor een beschermende topcoat of gelcoat
Na het repareren van je boot, wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen nieuwe schade. Daarom is het aanbrengen van een topcoat of een gelcoat een belangrijke stap. Het zorgt voor extra stevigheid en vormt een mooie beschermlaag.
Het verschil tussen een gelcoat en een topcoat
Een gelcoat en een topcoat zijn beide ingedikte polyesterharsen. Gelcoat gebruik je voor verwerking in een mal (als eerste laag) en droogt plakkerig op. Op deze manier zal glasweefsel beter blijven hechten. Een topcoat droogt wel plakvrij op en is geschikt voor het afcoaten van polyester. Zowel de gelcoat als de topcoat moet je aanmaken met een verharder. Je kunt ze - als je dat wil - kleuren met polyester pigmentpasta.
Ga naar gelcoat en topcoatAlles over bootonderhoud
Meer weten over het onderhouden van je boot? Ga dan naar onze adviespagina. Hier vind je tips en advies. Van het beschermen van je boto tegen corrosie tot alles over verschillende bootlakken.
Ga naar adviespagina bootonderhoudWat is osmose?
Als je een boot hebt, zal deze op een gegeven moment last kunnen krijgen van osmose. Dit wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water en overige stoffen in de scheepsromp. Het is een degeneratieproces in het glasvezellaminaat en ontstaat op polyester boten. Hierdoor kan er een lek ontstaan en zal er water in het laminaat doordringen. Met epoxy voorkom je dit.